Je kent het wel die rijhuisjes met een identieke look maar met een leuke tuinkabouter voor de deur om toch wat persoonlijkheid in de buitenkant van je huis te steken.

Gelukkig bestaan er ook andere oplossingen dan tuinkabouters om dat te verwezenlijken.
Zo heb je bijvoorbeeld de gevelelementen waarmee je de buitenkant van je huis wat identiteit kan geven.

Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen op de voorkant van je gevel, of de façade, te bekleden in een ander materiaal dan bijvoorbeeld de zijgevel. Verder kan je ook nog spelen met de architectuur van je gevel. De architectuur van een gevel wordt bepaald door de vorm, het toegepaste materiaal, de plaats en vorm van ramen en deuren, het aanwezig zijn van erkers of andere vorm bepalende elementen.

Een voorbeeld van zulke vorm bepalende elementen zijn de inkomzuilen. Het is niet alleen mooi en zorgt voor wat afscherming wanneer je het huis wil binnenstappen. Het geeft daarnaast ook een heel andere look aan je gevel. Met een paar inkomzuilen voor je deur komt je gevel, en je hele woning, statisch klassiek maar ook hartelijk over.

Het is zonde dat de meeste woningen in België en Nederland nog niet ten volle gebruik maken van de verschillende gevelelementen. De gevel van een woonhuis wordt nog steeds meestal gemetseld van bakstenen, die met elkaar verbonden worden door mortel zonder verfraaiingen. De voegen tussen de bakstenen worden gevuld met voegspecie, een soort mortel aangemaakt met zo min mogelijk water. Nadat de voegen gedicht zijn is de gevel klaar.

De modernere gevels worden vaak uitgevoerd als een spouwmuur. Door deze constructie wordt de doorslag van vocht van buiten naar binnen voorkomen. In feite bestaat de gevel dan uit twee aparte stenen bladen, met daartussen een luchtspouw, geheel of gedeeltelijk gevuld, met isolatiemateriaal voor warmte-isolatie.

Welke gevel je ook kiest hoe voor ogen dat de gevel past bij jouw karakter en dat van je huis, dat hij bijdraagt aan de isolatiewaarde en tot de gevel ook makkelijk is in onderhoudt. Op die manier zal je gevel een meerwaarde zijn voor jouw thuis.

 

Check Out These Popular Articles

Trending

Popular