Persbericht

10 tot 20 procent van onze bevolking kent in mindere of in meerdere mate `moeilijke stoelgang`. Enkele honderdduizenden hebben er op dit moment last van en dan betreft het vooral vrouwen, zo`n 80 tot 90 procent van de landgenoten die lijden aan Obstipatie betreft (jong)volwassen vrouwen. De basis oorzaak is dat er te weinig voedingsvezels worden genuttigd en dat de darmflora onvoldoende is ontwikkeld.  Obstipatie steekt de kop op, zodra er sprake is van lichamelijke veranderingen, zoals puberen of in de menopauze geraken of zwanger zijn, of van emotionele impact, zoals stress, pesterijen, trauma beleving en dergelijke. De reden dat Obstipatie vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen komt door het lichamelijke verschil zoals fysieke bouw van de bekkenbodem en door de hormoonhuishouding.

 

Bekkenbodem

Bij vrouwen is het gebied van bekken, darmen en blaas kwetsbaarder dan bij de mannen. Bij vrouwen kunnen meer spanningen op de spieren van de bekkenbodem staan dan bij mannen. En bij ontlasting dient men juist te ontspannen. Het onvoldoende kunnen ontspannen kan Obstipatie in de hand werken. Ook is het van belang om rust te kunnen vinden bij het defecteren. Een vreemde toilet, zoals tijdens de vakantie werkt niet bevorderend. Er bestaan overigens technieken om de spieren van de bekkenbodem meer te kunnen ontspannen.

 

Langzame werking spieren dikke darm

Per etmaal wordt In het lichaam tijdens de vertering ongeveer 8 liter water rondgepompt en hergebruikt. Om niet uit te drogen wordt dat water teruggewonnen in de dikke darm. Dat gebeurt met een bepaalde snelheid. Indien nu de passagesnelheid van de darminhoud afneemt, dan wordt er meer vocht aan de darminhoud onttrokken dan de bedoeling is. Bij vrouwen neemt de passagesnelheid af bij een wisselende hormoonhuishouding zoals tijdens het puberen, de menstruatieperiode, de zwangerschap en de menopauze. Bij de een zijn trouwens die wisselingen heftiger dan bij de ander. Ook het invloed op de werking van de darmspieren kan dus variëren.  Aan deze oorzaak is weinig te doen, dan de natuur een handje te helpen.

 

Oplossing

De basis oorzaak van Obstipatie is een tekort aan voedingsvezels. Bij voldoende consumptie van verse groente, vers fruit, voldoende volkorenproducten en gekookte aardappelen, door de jaren heen, wordt de darmwerking meer optimaal. Echter, in de praktijk blijkt amper de helft van de benodigde voedingsvezels te worden geconsumeerd. Om meer voedingsvezels binnen te krijgen kijk op de sites van http://www.obstipatie.nu of http://www.2prevent2.nl . Op die sties kunt u berekenen hoeveel voedingsvezels u nuttigt en in welke producten voedingsvezels leveren, opdat u weer in balans kunt komen. U kunt ook de producten van 2PreVenT2 bestellen. De Obsti-Producten bevatten natuurlijke voedingsvezels die de kans op Obstipatie doen verminderen.

 

Monnickendam, 24 oktober 2012

Ir. Rien Vervoort, voedingsfysioloog en nutritionist

Bron: EMEA Persberichten Publicatie Platform