Deens Design wordt gekenmerkt door een functionele stijl in vormgeving alsook architectuur. Vandaag de dag wordt Danish Design vooral gekenmerkt door mooie keuken accessoires en sieraden collecties van befaamde merken zoals Joseph Joseph, Pilgrim, Rice, Menu en vele anderen. De Scandinavian design stijl heeft een rijke geschiedenis en valt duidelijk terug te brengen tot het werk van een groep getalenteerde ontwerpers in het Denemarken van de jaren vijftig.

Na de tweede wereldoorlog was Denemarken een ideale plaats voor nieuwe design trends. De focus lag voornamelijk op meubelen maar ook architectuur, sieraden, keramiek, glaswerk en kleding konden meeliften op deze trend. Denemarken was een relatieve laatkomer op het gebied van industrialisatie in het arbeidsproces. Dit gecombineerd met hoge kwaliteits vakmansschap legde de bakermat voor de inmiddels niet meer weg te denken stijl van het Danish Design. Geinspireerd door de Bauhaus school legden ontwerpers zoals Børge Mogensen, Finn Juhl, Arne Jacobson en Hans Wegner de bakermat van het Deens Design in de jaren vijftig van de 20st eeuw.

Hans Wegner is een van de meest prominente Deense vormgevers binnen de Danish Design stijl. Geboren tijdens het eerste jaar van de eerste wereld oorlog in zuid Denemarken als zoon van een schoenmaker kwam hij snel als kind in aanraking met het ambachtelijke vak van meubelmaken. Eerst als leerling in de werkplaats van meester kastenmaker H.F. Stahlberg waar hij al snel een gevoel voor houtbewerking ontwikkelde. Binnen de werkplaats had hij ruim de gelegenheid om te experimenteren met diverse ontwerpen en hij rondde zijn proeftijd af op 17 jarige leeftijd. Vervolgens wachtte hem militaire dienst, opgevolgd door een studie aan een technische college en daarna een studie als architect. Wegner kwam duidelijk goed beslagen ten ijs en zijn producten waren een groot succes.

Hij is voornamelijk bekend vanwege zijn stoel ontwerpen die uitblinken in eenvoud en pure vorm en tegelijkertijd heel stijlvol zijn. Zo ontwierp hij de Chinese stoel, de Round Chair en de Wishbone stoel. Zijn bekendste moment genoot hij, indirect, in 1960 waarbij op een befaamd televisie debat tussen de Amerikaanse presidents kandidaten Richard Nixon en John F. Kennedy de laatste in een stoel van Hans Wegner zat.

Website: http://www.alfems.nl/c-1343295-3/joseph-joseph/

Bron: EMEA Persberichten

Check Out These Popular Articles

Trending

Popular