Persbericht

Software voor planning en automatische bestelling verlaagt winkelvoorraden met 30 procent
 
’s-Hertogenbosch, 19 december 2012 - Jan Linders, een supermarktorganisatie met 57 winkels in Zuid-Oost Nederland, heeft mede dankzij de invoering van SAP F&R (forecast en replenishment) de winstgevendheid zien toenemen. Het automatiseringssysteem voor planning en winkelbevoorrading heeft geresulteerd in een daling van 30 procent van de voorraad per winkel. Daarnaast is de beschikbaarheid van producten aanzienlijk omhoog gegaan en heeft Jan Linders hier minder uren voor nodig. Sinds de ingebruikname van SAP F&R is de omzet van de supermarktketen gestegen. Een neveneffect van het automatiseringssysteem is bovendien dat de derving is verminderd.
 
SAP F&R zorgt voor de automatische bestelling van circa 9.000 artikelen per winkel. Naast alle registratieve taken en het aanmaken van orders, voorspelt de software de verkopen op basis van historische omzetgegevens voor elk product in elke winkel. Daarnaast maakt het systeem prognoses over de te verwachten productverkopen rondom de feestdagen en andere belangrijke evenementen. Volgens het retailonderzoeksbureau Nielsen scoort Jan Linders in vergelijking met andere supermarktorganisaties als één van de beste op het gebied van productbeschikbaarheid.
 
Realisatie binnen tijd en budget
Het automatiseringssysteem voor de planning en de winkelbevoorrading is volgens Wilmar Schuitenmaker, directeur bij de supermarktorganisatie, in alle opzichten een succes. “Het project is gerealiseerd binnen de geplande tijd met minder budget dan we nodig dachten te hebben en met betere resultaten dan vooraf was ingeschat. Belangrijk was ook de gedegen voorbereiding aan onze kant. We zijn al in 2009 begonnen met een project integrale supply chain, waarbij we, terugredenerend vanuit de klant in de winkel, de processen in de keten anders zijn gaan organiseren. We laten onze medewerkers trainingen en opleidingen volgen. Eigenlijk zijn zij bepalend voor ons succes. Dankzij hen groeien wij op dit moment harder dan de markt.”
 
”De SAP F&R software is zeer betrouwbaar gebleken”, aldus Claudia den Hartog, manager Supply Chain bij Jan Linders. ”Hierdoor konden we ons concentreren op het ontwikkelen van de interfaces en het goed inrichten van de processen. We hebben zoveel vertrouwen in het systeem dat we nauwelijks orders hoeven aan te passen.”
 
Efficiënte logistieke afhandeling
In het selectietraject had Jan Linders in eerste instantie vijf leveranciers opgenomen. Daarvan kwamen er twee in aanmerking voor het tonen van een proefsysteem in een tweedaagse ‘conference room pilot’. ”SAP F&R is gekozen op grond van de functionaliteit en het analytisch vermogen, gecombineerd met onze expertise op het gebied van retail”, aldus Steven Riksman, Senior Account Executive, Retail, Wholesale & Food Industry van SAP Nederland. “Het bevoorraden van het versassortiment is een lastige puzzel voor supermarkten vanwege de beperkte houdbaarheid en de snel wisselende vraag bij consumenten. Onze software heeft bij diverse winkelorganisaties al bewezen met die complicerende factoren rekening te houden. SAP F&R biedt hierdoor hulp bij het vaststellen van de optimale omvang van de bestellingen en bij de verdere efficiënte afhandeling in het logistieke traject”.
 
In de komende jaren gaat Jan Linders voor meer dan 35 miljoen euro investeren in de supermarktorganisatie. Onder meer zullen er nieuwe vestigingen worden geopend. Ook zullen zij verder investeren in de formule en het assortiment. Daarnaast staat er een e-commerce project gepland, zodat klanten voortaan hun boodschappen online kunnen bestellen en vervolgens kunnen ophalen bij de winkel.
 
Over Jan Linders
De Jan Linders-organisatie is in 1963 met een supermarkt in Gennep gestart op initiatief van de voormalige zuiveldetaillist Jan Linders. Inmiddels beschikt de onderneming over 57 supermarkten in Midden- en Oost-Brabant, Zuid-Gelderland en Limburg. Het familiebedrijf telt 3.300 medewerkers, die in het afgelopen jaar een omzet realiseerden van 334 miljoen euro. De supermarkten worden bevoorraad vanuit een uiterst modern distributiecentrum. Jan Linders onderscheidt zich door scherpe acties, een uitgebreid assortiment aan verse producten, een uitstekende dienstverlening en klantvriendelijk winkelpersoneel. Al tien achtereenvolgende jaren wordt de supermarktketen onderscheiden voor het beste brood en voor het derde jaar op een rij staan de versafdelingen van de winkels als de beste van alle supermarkten in Nederland genoteerd. In het GfK-kerstrapport 2012 is Jan Linders wederom gestegen en wel naar de tweede plaats. Hierrbij staat de keten op 9 van de 10 aspecten die beoordeeld worden in de top 3. Naast de goede klasseringen op het gebied van kwaliteit, acties en klantvriendelijkheid scoort Jan Linders uitermate goed op beschikbaarheid, mede als gevolg van de implementatie van SAP F&R.
 
Over SAP
Als marktleider in bedrijfssoftware helpt SAP (NYSE: SAP) kleine, middelgrote en grote bedrijven met de stroomlijning van hun bedrijfsvoering. De oplossingen van SAP stellen organisaties in staat aanzienlijke efficiencyverbeteringen te bereiken binnen hun toeleveringsketens en bedrijfsprocessen, waardoor ze de concurrentie voor kunnen blijven. Op dit moment gebruiken meer dan 197.000 klanten (inclusief oud-Sybase klanten) software van SAP om winstgevend te opereren en duurzaam te groeien. Meer informatie is beschikbaar op www.sap.com/netherlands

Bron: EMEA Persberichten Publicatie Platform