Volkorenproducten verhelpen mede obstipatie. Dat komt omdat volkorenproducten rijk zijn aan niet-fermenteerbare voedingsvezels. Niet-fermenteerbare voedingsvezels bevorderen de beweeglijkheid van de darmen en bevorderen de stoelgang. Een analyse:

Het indrogen van de darminhoud
Vertering wordt mede mogelijk gemaakt omdat er tijdens het verteringproces allerlei verteringssappen met water/vocht worden toegevoegd aan de darminhoud. Het gaat om vele liters per dag. Om geen tekort te verkrijgen aan water, wordt bijna al het water weer in de dikke darm teruggewonnen (geadsorbeerd) en kan het weer opnieuw worden gebruikt. Normaal heeft voedsel van `mond tot kont` ongeveer een etmaal nodig ter verkrijging van een goede ontlasting. Hoe langzamer de darminhoud door de dikke darm stroomt, des te meer water er aan de darminhoud wordt onttrokken en des te droger en harder de darminhoud wordt. Hierdoor kan mede obstipatie ontstaan.

Momenten van een verhoogde kans op obstipatie
Tijdens de zwangerschap, de menstruatie periode, de menopauze en op oudere leeftijd verloopt de darmpassagesnelheid trager. Door de hormonale invloeden kan de darmpassagesnelheid afnemen met alle kans op een drogere darminhoud en op obstipatie. Tijdens de zwangerschap komt de dikke darm ook nog eens in de knel waardoor de darmpassagesnelheid nog verder kan afnemen. En een lagere darmpassagesnelheid is een belangrijke oorzaak van obstipatie.

Volkorenproducten verhogen de darmpassagesnelheid.
In volkorenproducten zitten niet fermenteerbare voedingsvezels, zoals cellulose en lignine. Omdat die voedingsvezels niet verteerd worden door het lichaam en niet worden gefermenteerd door de darmflora (de darmbacteriën kunnen ze niet nuttigen), blijven de niet-fermenteerbare voedingsvezels bestaan en blijven ze de darmwand prikkelen. Dit prikkelen verhoogd de darmbeweeglijkheid ofwel de darmperistaltiek, het kneden, heen- en weer- en doorpompen van de darminhoud. Volkorenproducten zijn dus uitstekend om de darmpassagesnelheid te vergroten.

Alternatieven
Mocht het door wat voor reden dan ook niet lukken om voldoende volkorenproducten te eten en dat is bij de meeste mensen het geval, dan wordt nogal eens gegrepen naar tarwezemelen. Zemelen zijn rijk aan niet-fermenteerbare voedingsvezels maar bevatten vaak ook veel mycotoxinen (gif van schimmels dat op het kaf van het koren groeit). Derhalve is het verstandiger om producten te nemen die een hoog gehalte aan niet-fermenteerbare voedingsvezels hebben, die geen mycotoxinen en die geen gluten bevatten. Zo`n product is Obsti-Pre. Kijk op de site van http://www.obstipatie.nu. Voorkom en verhelp obstipatie nu. Wees er op tijd bij. U kunt daarmee veel last besparen.

ir. Rien Vervoort; voedingsfysioloog en nutritionist
Monnickendam, 16 december 2011

Website: http://www.obstipatie.nu

Bron: EMEA Persberichten

Check Out These Popular Articles

Trending

Popular